Zo zijn er verschillende zaken die je de voorgenomen reis aanzienlijk minder prettig kunnen maken. Nu is het voor ons Nederlanders relatief simpel. Wij wonen in een omgeving waar een zeeklimaat de normaalste zaak van de wereld is en zijn daar dan in de regel goed op ingesteld, extremiteiten uitgesloten. Daarnaast en daarmee wellicht nog belangrijker, zijn de hygiënische omstandigheden waarmee wij in ons dagelijks leven gewoon zijn.
Zowel de hygiëne als het klimaat in het zuidelijk deel van Afrika zijn zaken waar we wel degelijk rekening mee moeten houden.
Simpel gezegd zit je in het zuidelijk deel van Afrika in de subtropen en tropische omgevingen. Het verschil tussen winter en zomer, zoals bij ons kent men daar eigenlijk niet. Men spreek dan eerder over een nat en droge periode, waarbij er overigens wel temperatuur verschillen zijn. Zo kan het in Namibië, in hun zomer ( droge periode) dik boven de veertig graden uit komen, waarbij het in de winter ( de natte periode) in de woestijnen (de Namib en de Kalahari) in de nacht een paar graden kan vriezen en vervolgens overdag tegen de 30 graden kan worden. Zo ligt de hoofdstad van Namibië, Windhoek, precies in het midden van het land en laat een gemiddeld patroon zien voor het land.
Maar het bovenstaande zijn maar gemiddelden, meer niet. De temperaturen kunnen gewoon heel sterk uiteen lopen met verschillen tussen het noorden en zuiden van vlot 15 a 20 graden Celsius.
In de regel kun je er van uit gaan van hoe noordelijker je komt hoe warmer, maar ook hoe meer tropisch het gaat worden, zolang je niet in de kuststreek verblijft.
Voor ons Nederlanders is eigenlijk alleen maar goed om in de gaten te houden of dat je in een malaria gebied zit. In dat geval heb je twee opties om te voorkomen dat je gestoken wordt en malaria oploopt. Het slikken van malaria tabletten ( wat overigens niet onze voorkeur is) of ( en dit is een betere optie) je zorgt dat je over voldoende weerstand beschikt, je lichaam, met name in de avonden goed afdekt en deet bij je hebt. Je kans overigens dat je te grazen wordt genomen door een malariamug is op zich niet echt groot, maar in omgevingen met water, wel goed oppassen geblazen dus.
Dit is hem, de rakker:
En hiermee kun je het bovenstaande voorkomen:
Andere aspecten om in de gaten te houden behalve insecten, of andere dieren zijn de dingen die je gaat eten en drinken. Let op bij onverpakt voedsel wat je in allerlei kraampjes op markten en langs de weg kunt kopen. blijf hier van af en zorg dat je voorverpakt voedsel gaat gebruiken. In de Afrikaanse landen gelden heel andere voedsel en waarde normen als bij ons. En onze magen zijn er in de regel niet op ingesteld. het gevolg zou heel snel diarree kunnen opleveren en in het uiterste geval ernstigere zaken. Daarnaast zijn de typische bereidingswijze van sommige gerechten op zich al een reden om een dagje op het toilet te verblijven. En de daardoor ontstane uitdrogingsverschijnselen geven dan weer andere problemen.
Het klink misschien gek, maar het toedienen van zout en Cola helpt in dat geval het beste.
Maatregelen tegen Hepatitis A en B en Gele koorts zijn voor deze gebieden niet nodig. Zorg gewoon dat je gezond en fit bent, maar pas wel op voor voedsel en drankjes die niet uit een gesloten verpakking komen.
In een Afrikaans ziekenhuis midden in de wildernis terecht komen is niet iets waar je op zit te wachten en met een paar simpele regels in acht nemen kun je dat heel simpel voorkomen.
We zitten op het moment van dit schrijven nog precies zes weken voordat we weer in het vliegtuig stappen om naar Kaapstad te vliegen. Vervolgens mijn schoonzus,zwager en hun kinderen opladen en door naar het noorden van Namibië. vijf volle weken door de ongerepte natuur en zo hier en daar een paar Afrikaanse dorpen en een enkele stad aandoen. Voor de rest alleen maar natuur en wildernis.
In de volgende delen, als het me lukt om via het internet voldoende verbinding te krijgen de verslagen van onze ervaringen. In het andere geval na onze reis.
Op naar Namibië dus:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten