Voorbereidingen, met als voorbeeld een 3 weekse tour door Zuid-Afrika, daar waren we feitelijk gebleven. Met als uitgangspunt een reis langs de oostkant van Zuid Afrika. In dit geval is het dan heel handig om de reis te laten beginnen in Johannesburg of Kaapstad. In een van beide steden daar dan aangekomen, je huurauto op het vliegveld ophalen en uiteindelijk op je luchthaven waar je vertrekt weer inleveren.
Dan zou de route van de trip er mogelijk zo kunnen uitzien:
Of je nu van noord naar zuid de reis gaat maken of juist andersom, is verder niet relevant. Maar neem er dan wel minimaal drie weken de tijd voor. Tenzij je de hele dag in de auto wil zitten. Om een indruk te geven van de afstanden in dit land; via de M1van kaapstad via Bloemfontijn naar Johannesburg ( de meest rechtstreekse route, nagenoeg een rechte weg) is een kleine 1200 km. De route zoals deze op het kaartje staat, ruim 2000 km. Nu zijn de wegen, met name in Zuid-Afrika, prima. Daar zit dan ook niet het probleem. Het enigste waar je mee te maken kunt krijgen is de manier van rijden en dan met name de snelheid. Snelwegen kent men daar nagenoeg niet. Op een aantal stukken bij Kaapstad , Bloemfontein en Johannesburg na dan.
De verscheidenheid aan verkeer is meer een "uitdaging". De kwaliteit van het "wagenpark" is namelijk enorm. Gloednieuwe auto's van alle bekende merken, maar ook hele oude bakkies, kom je tegen. In concreto; de ene vliegt je voorbij met 190 de andere sukkelt met 55 langzaam voor je uit. oppassen geblazen dus. Het links rijden is overigens geen belemmering, het went namelijk heel snel. De brandstofprijzen vallen voor onze begrippen reuze mee overigens. Op dit moment ongeveer 1 euro per liter.
Wat dan weer wel heel belangrijk is om goed te onthouden; tank bij elk tankstation die op je route tegen komt.
De route zoals op de kaart aangegeven (als voorbeeld) brengt je ook door het Krugerpark. Afrika's bekendste (niet de grootste) wildtuin, zoals men het daar noemt. Neem hier de tijd voor, 2 dagen is doodzonde en veel en veel te kort. Het Kruger wildpark is bijna net zo groot als 3/4 van Nederland en het zou echt zonde zijn als je niet jezelf de rust gunt om hier goed van te genieten. Want dat laatste is het beslist. Er zijn in het park verschillende zogenaamde "restcamps" waar je over alle comfort kunt beschikken om te overnachten. Maar boek deze accommodatie dan wel ruim van te voren. In de wildernis overnachten zonder de bescherming van een restcamp is A; beslist niet toegestaan en B; bijzonder riskant. De zogenaamde "big five" ( Leeuw, Buffel, Olifant, Neushoorn en luipaard) kun je daar heel snel tegenkomen, maar verder ook alles wat daar niet onder valt. Die andere kunnen je het dan ook knap lastig maken, zo niet levensbedreigend worden.
Eenmaal in het Krugerpark verlies je heel snel je gevoel van de geciviliseerde maatschappij en merk je pas hoe kwetsbaar en afhankelijk wij mensen eigenlijk zijn. Puur natuur en verder helemaal niets.
Enkele plaatjes uit het Krugerpark, om maar een idee te geven;
Overnachten in een zogenaamde "Rondavel" zoals op de foto hierboven is een echte belevenis en zoals je ook hier kunt zien beschikt elke rondavel, tentplaats of campingplek een eigen vaste skottelbraai. Braaien, dan kunnen ze, die Arikaners en niet zo een klein beetje ook. Het liefst elke dag. Let wel; dit is een echt mannen ding, met vuur spelen enerzijds en in de andere hand en flinke fles drank. Het is maar dat je het weet.
Vervolgens heerlijk op je gemak door het park met je voertuig, veel andere opties zijn er namelijk niet. Op je eigen houtje een wandelingetje gaan doen buiten je restcamp is dan om begrijpelijke redenen niet echt verstandig, tenzij je dit gaat doen met een gewapende ranger die de weg weet en begrijpt wat je wel en met name niet moet doen indien je geconfronteerd gaat worden met het "beestenspul" wat daar in zijn natuurlijke omgeving is.
Een dergelijk exemplaar zoals op de middelste foto zijn we al tegengekomen in precies dezelfde omstandigheden en omgeving, alleen was dat in Hawange park in Zimbabwe ( is een heel stuk groter nog) Dan heb je maar een optie, namelijk achteruit rijden. het alternatief zou namelijk zoals op de eerste foto kunnen gaan uitdraaien. De olifant houd waarschijnlijk niet van het merk Volkswagen, gok ik.
Het is dus zaak om je aan bepaalde spelregels te houden in dergelijke omgevingen. En hoe omslachtig het wellicht ook kan zijn. De spelregels worden bepaald door de natuurlijke omstandigheden en niet door ons mensen. Daarmee is het gezegd en bepaald.
Op naar deel 4.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten