Allereerst onderscheiden we 3 varianten van veiligheid.
1. Criminaliteit.
2. Veiligheid in combinatie met het zogenaamde "wildlive".
3. Gezondheidszaken. ( bespreken we in deel 5)
Over de criminaliteit in Zuidelijk Afrika kunnen we boeken vol van schrijven ( maar dat gaan we mooi niet doen) Waar we het hier wel over gaan hebben zijn een aantal praktische zaken die elke bezoeker van dit continent goed tussen zijn/haar oren moet proppen. Daarmee is het verhaal eigenlijk relatief simpel afgedaan.
Ja, het klopt dat een stad als Johannesburg in de top 3 van meest onveilige steden van de wereld staat. Daar waar sprake is van, zoals in de meeste grote wereldsteden, werkloosheid, drugsgebruik en met name veel alcoholgebruik, is het helaas ook gebruik dat dit samengaat met criminaliteit. Nu is Johannesburg ( als voorbeeld) een van die steden die dan heel hoog scoren op dat gebied. Wat er echter niet bij wordt vermeld is dat dit bijna altijd betrekking heeft met de zogenaamde "townships". Soweto is wellicht de bekendste vanuit de geschiedenis. Nu zijn er om de grotere steden daar verschillende van deze townships te vinden, maar of dat je er iets te zoeken hebt, durf ik sterk te betwijfelen. Na het Apartheidsregime begin jaren negentig is men begonnen om de toenmalige achtergestelde bevolking te gaan voor zien van betere huisvesting, werk en andere welvaart die daarvoor eigenlijk alleen voor de blanke bevolking goed geregeld was. We zijn nu 20 jaar verder en er is een lichte verbetering waarneembaar, maar het gaat langzaam, heel langzaam zelfs. Er heerst nog steeds een hoge werkloosheid en een verbetering aan de welvaart voor vele is dan ook nog bij lange na niet geregeld.
Daarmee, heb je dan ook een relatief hoog criminaliteitscijfer te pakken, helaas.
Wil je nu perse een dergelijk gebied bezoeken, bijvoorbeeld Soweto, welke op zich een hele interessante geschiedenis heeft, doe dit dan wel georganiseerd. En ga dus niet op eigen houtje eens een beetje rond lopen koekeloeren. Dat is vragen om problemen. Hang je daarbij dan ook nog eens "de rijke toerist" uit, in al zijn facetten, dan kun je er op wachten, waarbij het waarschijnlijk niet lang duurt voordat je jezelf stevig in de problemen hebt gewerkt.
Geloof me, de townships zijn geen gebieden waar je wilt zijn. Je wordt er bepaald niet vrolijk van als je gaat zien hoe mensen daar moeten leven. Aan de andere kant is het dan wel leerzaam voor onze jongeren. Die leren zo nog iets van hoe verschillend mensen hun bestaan in proberen te vullen in de wereld, in vergelijk met onze welvaart.
Daarnaast zijn er een aantal zaken die je beter kunt laten.
1. ga niet in het donker rijden, nergens.
2. laat geen kostbaarheden achter in je auto.
3. hang geen uitbundige sieraden aan je lichaam.
4. onderweg, zeker in de steden, sluit je auto af, ook als je aan het rijden bent.
5. ga je toch in de avond op pad, bij een kruising, of stoplicht ( in de steden) bij weinig verkeer, en dus ook bij rood licht, niet stoppen ( wel goed oppassen dat je geen aanrijding veroorzaakt)
Grote en hele dure huurauto's zijn nogal eens een "aardig" object, om snel en onbedoeld van eigenaar te wisselen. Als daar dan ook nog eens de typische toerist in zit, des te aantrekkelijker wordt het. In een loop van een AK47 kijken is dan niet ongewoon.
En helaas het onderstaande gebeurt gewoon;
Hoe triest het ook is, mensen die in een uitzichtloze situatie zitten, grijpen uiteindelijk naar middelen om te kunnen overleven. in het extreemste geval worden dan aan andere levens geen waarde meer gehecht. Dit bewust gaan opzoeken, brengt zeer grote risico's met zich mee.
Wildlive.
Veiligheid van een geheel andere orde is die van in contact komen met het "wilde leven".
En ja, ook hier gelden nu eenmaal bepaalde regels die je ook maar beter goed kunt opvolgen om niet in de problemen te komen.
Als wij in ons Nederlandje even over de Veluwe wandelen, kom je, als je heel veel geluk hebt wellicht eens een wild zwijn tegen. In extreme situaties kunnen die gevaarlijk worden (als er jongen in de nabijheid zijn) Daarmee heb je zo ongeveer het wel gehad, bij ons, qua gevaarlijk dierenspul. Nu is het in de natuurlijke omgeving van een heel andere categorie van "los lopend wild" dan ook niet zo moeilijk om hier feitelijk heel dicht bij in de buurt te komen. Bedoeld of onbedoeld, het effect is dezelfde. Wilde katten, komen bij ons wel eens voor ( van die exemplaren die normaliter in een huiselijke omgeving zitten, maar inmiddels de vrije natuur in zijn gegaan) in Afrika heb je die ook, maar wegen een slordige 250 kilo en hebben zo hun manieren om het ons mensen knap lastig te maken. We hebben het hier dus over leeuwen, hyena's, luipaarden en meer van dat fraais. Roofwild dus. Nu kom je die buiten de parken in Zuid-Afrika hoogst zelden tegen en in en rond de steden en dorpen al helemaal niet. In Botswana, Namibië en Zimbabwe is dit meteen al weer een heel ander verhaal. Met name in deze landen is het vrij normaal dat je buiten de steden en de grotere dorpen zomaar geconfronteerd gaat worden met het een of ander. het kan zomaar, maar dan letterlijk, je pad kruisen. Op zich is dat geen aanleiding voor gevaarlijke situaties. Laat het gewoon met rust en respecteer het feit dat je in een omgeving bent waar dit normaal is. Nu vinden wij een Olifant die op een afstand van 30 meter voor je auto de weg over steekt heel erg interessant, Die olifant denkt daar zeer waarschijnlijk heel anders over en heeft meer zoiets van "daar heb je weer een stelletje van die irritante kleine opsodemieters". Nu heb je in dit geval met een olifant geluk. Hij stopt hooguit, draait zich naar je toe, begint vervolgens met zijn kop te schudden. Dat is dan in de regel de eerste maar tevens ook de laatste waarschuwing.
Nu is het gedrag van olifanten redelijk voorspelbaar en als je dit gedrag goed weet te herkennen, weet je dus ook van wat er mogelijk gaat gebeuren. Bij andere dieren, voornamelijk de katachtigen is dit bepaald niet het geval. Menig toerist heeft zich dan ook, nog net, uit een volslagen onverwachte situatie kunnen redden, andere niet, enkele hebben het niet kunnen navertellen. Niet echt handig, lijkt me.
Ga je de wildparken in, daar waar ook groot en roofwild voorkomt, blijf dan in je auto!!!!! Het Krugerpark, Etosha, Hawagne, om er maar eens een paar te noemen, geweldig mooi om doorheen te rijden. Maar levensgevaarlijk bij dom gedrag. Laat je dan ook goed voorlichten, vooraf bij de lokale rangers over alle spelregels. Deze negeren, is dan heel riskant en mogelijk levensbedreigend.
Volgende halte is deel 5.