zondag 29 juli 2012

Voorbereiding deel 4, Veiligheid.

Als je op reis gaat naar een ander land, is het altijd verstandig om je vooraf te laten informeren over een aantal zaken. Ook met betrekking over van "hoe veilig is het om daar rond te reizen", zijn er een aantal zaken die bepaald niet onbelangrijk zijn.

Allereerst onderscheiden we 3 varianten van veiligheid.

1. Criminaliteit.
2. Veiligheid in combinatie met het zogenaamde "wildlive".
3. Gezondheidszaken. ( bespreken we in deel 5)

Over de criminaliteit in Zuidelijk Afrika kunnen we boeken vol van schrijven ( maar dat gaan we mooi niet doen) Waar we het hier wel over gaan hebben zijn een aantal praktische zaken die elke bezoeker van dit continent goed tussen zijn/haar oren moet proppen. Daarmee is het verhaal eigenlijk relatief simpel afgedaan.

Ja, het klopt dat een stad als Johannesburg in de top 3 van meest onveilige steden van de wereld staat. Daar waar sprake is van, zoals in de meeste grote wereldsteden, werkloosheid, drugsgebruik en met name veel alcoholgebruik, is het helaas ook gebruik dat dit samengaat met criminaliteit. Nu is Johannesburg ( als voorbeeld) een van die steden die dan heel hoog scoren op dat gebied. Wat er echter niet bij wordt vermeld is dat dit bijna altijd betrekking heeft met de zogenaamde "townships". Soweto is wellicht de bekendste vanuit de geschiedenis. Nu zijn er om de grotere steden daar verschillende van deze townships te vinden, maar of dat je er iets te zoeken hebt, durf ik sterk te betwijfelen. Na het Apartheidsregime begin jaren negentig is men begonnen om de toenmalige achtergestelde bevolking te gaan voor zien van betere huisvesting, werk en andere welvaart die daarvoor eigenlijk alleen voor de blanke bevolking goed geregeld was. We zijn nu 20 jaar verder en er is een lichte verbetering waarneembaar, maar het gaat langzaam, heel langzaam zelfs. Er heerst nog steeds een hoge werkloosheid en een verbetering aan de welvaart voor vele is dan ook nog bij lange na niet geregeld.
Daarmee, heb je dan ook een relatief hoog criminaliteitscijfer te pakken, helaas.



Wil je nu perse een dergelijk gebied bezoeken, bijvoorbeeld Soweto, welke op zich een hele interessante geschiedenis heeft, doe dit dan wel georganiseerd. En ga dus niet op eigen houtje eens een beetje rond lopen koekeloeren. Dat is vragen om problemen. Hang je daarbij dan ook nog eens "de rijke toerist" uit, in al zijn facetten, dan kun je er op wachten, waarbij het waarschijnlijk niet lang duurt voordat je jezelf stevig in de problemen hebt gewerkt.

Geloof me, de townships zijn geen gebieden waar je wilt zijn. Je wordt er bepaald niet vrolijk van als je gaat zien hoe mensen daar moeten leven. Aan de andere kant is het dan wel leerzaam voor onze jongeren. Die leren zo nog iets van hoe verschillend mensen hun bestaan in proberen te vullen in de wereld, in vergelijk met onze welvaart.





Daarnaast zijn er een aantal zaken die je beter kunt laten.
1. ga niet in het donker rijden, nergens.
2. laat geen kostbaarheden achter in je auto.
3. hang geen uitbundige sieraden aan je lichaam.
4. onderweg, zeker in de steden, sluit je auto af, ook als je aan het rijden bent.
5. ga je toch in de avond op pad, bij een kruising, of stoplicht ( in de steden) bij weinig verkeer, en dus ook bij rood licht, niet stoppen ( wel goed oppassen dat je geen aanrijding veroorzaakt)

Grote en hele dure huurauto's zijn nogal eens een "aardig" object, om snel en onbedoeld van eigenaar te wisselen. Als daar dan ook nog eens de typische toerist in zit, des te aantrekkelijker wordt het. In een loop van een AK47 kijken is dan niet ongewoon.    

En helaas het onderstaande gebeurt gewoon;


Hoe triest het ook is, mensen die in een uitzichtloze situatie zitten, grijpen uiteindelijk naar middelen om te kunnen overleven. in het extreemste geval worden dan aan andere levens geen waarde meer gehecht. Dit bewust gaan opzoeken, brengt zeer grote risico's met zich mee.   



Wildlive.

Veiligheid van een geheel andere orde is die van in contact komen met het "wilde leven". 
En ja, ook hier gelden nu eenmaal bepaalde regels die je ook maar beter goed kunt opvolgen om niet in de problemen te komen. 

Als wij in ons Nederlandje even over de Veluwe wandelen, kom je, als je heel veel geluk hebt wellicht eens een wild zwijn tegen. In extreme situaties kunnen die gevaarlijk worden (als er jongen in de nabijheid zijn) Daarmee heb je zo ongeveer het wel gehad, bij ons, qua gevaarlijk dierenspul. Nu is het in de natuurlijke omgeving van een heel andere categorie van "los lopend wild" dan ook niet zo moeilijk om hier feitelijk heel dicht bij in de buurt te komen. Bedoeld of onbedoeld, het effect is dezelfde. Wilde katten, komen bij ons wel eens voor ( van die exemplaren die normaliter in een huiselijke omgeving zitten, maar inmiddels de vrije natuur in zijn gegaan) in Afrika heb je die ook, maar wegen een slordige 250 kilo en hebben zo hun manieren om het ons mensen knap lastig te maken. We hebben het hier dus over leeuwen, hyena's, luipaarden en meer van dat fraais. Roofwild dus. Nu kom je die buiten de parken in Zuid-Afrika hoogst zelden tegen en in en rond de steden en dorpen al helemaal niet. In Botswana, Namibië en Zimbabwe is dit meteen al weer een heel ander verhaal. Met name in deze landen is het vrij normaal dat je buiten de steden en de grotere dorpen zomaar geconfronteerd gaat worden met het een of ander. het kan zomaar, maar dan letterlijk, je pad kruisen. Op zich is dat geen aanleiding voor gevaarlijke situaties. Laat het gewoon met rust en respecteer het feit dat je in een omgeving bent waar dit normaal is. Nu vinden wij een Olifant die op een afstand van 30 meter voor je auto de weg over steekt heel erg interessant, Die olifant denkt daar zeer waarschijnlijk heel anders over en heeft meer zoiets van "daar heb je weer een stelletje van die irritante kleine opsodemieters". Nu heb je in dit geval met een olifant geluk. Hij stopt hooguit, draait zich naar je toe, begint vervolgens met zijn kop te schudden. Dat is dan in de regel de eerste maar tevens ook de laatste waarschuwing. 


Nu is het gedrag van olifanten redelijk voorspelbaar en als je dit gedrag goed weet te herkennen, weet je dus ook van wat er mogelijk gaat gebeuren. Bij andere dieren, voornamelijk de katachtigen is dit bepaald niet het geval. Menig toerist heeft zich dan ook, nog net, uit een volslagen onverwachte situatie kunnen redden, andere niet, enkele hebben het niet kunnen navertellen. Niet echt handig, lijkt me. 

Ga je de wildparken in, daar waar ook groot en roofwild voorkomt, blijf dan in je auto!!!!! Het Krugerpark, Etosha, Hawagne, om er maar eens een paar te noemen, geweldig mooi om doorheen te rijden. Maar levensgevaarlijk bij dom gedrag. Laat je dan ook goed voorlichten, vooraf bij de lokale rangers over alle spelregels. Deze negeren, is dan heel riskant en mogelijk levensbedreigend.





Volgende halte is deel 5.







  





donderdag 26 juli 2012

voorbereidingen deel 3

We waren gebleven bij ons "lief nijlpaardje", van daaruit dan ook weer verder nu.

Voorbereidingen, met als voorbeeld een 3 weekse tour door Zuid-Afrika, daar waren we feitelijk gebleven. Met als uitgangspunt een reis langs de oostkant van Zuid Afrika. In dit geval is het dan heel handig om de reis te laten beginnen in Johannesburg of Kaapstad. In een van beide steden daar dan aangekomen, je huurauto op het vliegveld ophalen en uiteindelijk op je luchthaven waar je vertrekt weer inleveren.

Dan zou de route van de trip er mogelijk zo kunnen uitzien:


Of je nu van noord naar zuid de reis gaat maken of juist andersom, is verder niet relevant. Maar neem er dan wel minimaal drie weken de tijd voor. Tenzij je de hele dag in de auto wil zitten. Om een indruk te geven van de afstanden in dit land; via de M1van kaapstad via Bloemfontijn naar Johannesburg ( de meest rechtstreekse route, nagenoeg een rechte weg) is een kleine 1200 km. De route zoals deze op het kaartje staat, ruim 2000 km. Nu zijn de wegen, met name in Zuid-Afrika, prima. Daar zit dan ook niet het probleem. Het enigste waar je mee te maken kunt krijgen is de manier van rijden en dan met name de snelheid. Snelwegen kent men daar nagenoeg niet. Op een aantal stukken bij Kaapstad , Bloemfontein en Johannesburg na dan.

De verscheidenheid aan verkeer is meer een "uitdaging". De kwaliteit van het "wagenpark" is namelijk enorm. Gloednieuwe auto's van alle bekende merken, maar ook hele oude bakkies, kom je tegen. In concreto; de ene vliegt je voorbij met 190 de andere sukkelt met 55 langzaam voor je uit. oppassen geblazen dus. Het links rijden is overigens geen belemmering, het went namelijk heel snel. De brandstofprijzen vallen voor onze begrippen reuze mee overigens. Op dit moment ongeveer 1 euro per liter. 

Wat dan weer wel heel belangrijk is om goed te onthouden; tank bij elk tankstation die op je route tegen komt.



De route zoals op de kaart aangegeven (als voorbeeld) brengt je ook door het Krugerpark. Afrika's bekendste (niet de grootste) wildtuin, zoals men het daar noemt. Neem hier de tijd voor, 2 dagen is doodzonde en veel en veel te kort. Het Kruger wildpark is bijna net zo groot als 3/4 van Nederland en het zou echt zonde zijn als je niet jezelf de rust gunt om hier goed van te genieten. Want dat laatste is het beslist. Er zijn in het park verschillende zogenaamde "restcamps" waar je over alle comfort kunt beschikken om te overnachten. Maar boek deze accommodatie dan wel ruim van te voren. In de wildernis overnachten zonder de bescherming van een restcamp is A; beslist niet toegestaan en B; bijzonder riskant. De zogenaamde "big five" ( Leeuw, Buffel, Olifant, Neushoorn en luipaard) kun je daar heel snel tegenkomen, maar verder ook alles wat daar niet onder valt. Die andere kunnen je het dan ook knap lastig maken, zo niet levensbedreigend worden. 

Eenmaal in het Krugerpark verlies je heel snel je gevoel van de geciviliseerde maatschappij en merk je pas hoe kwetsbaar en afhankelijk wij mensen eigenlijk zijn. Puur natuur en verder helemaal niets. 

Enkele plaatjes uit het Krugerpark, om maar een idee te geven;






Overnachten in een zogenaamde "Rondavel" zoals op de foto hierboven is een echte belevenis en zoals je ook hier kunt zien beschikt elke rondavel, tentplaats of campingplek een eigen vaste skottelbraai.  Braaien, dan kunnen ze, die Arikaners en niet zo een klein beetje ook. Het liefst elke dag. Let wel; dit is een echt mannen ding, met vuur spelen enerzijds en in de andere hand en flinke fles drank. Het is maar dat je het weet.
Vervolgens heerlijk op je gemak door het park met je voertuig, veel andere opties zijn er namelijk niet. Op je eigen houtje een wandelingetje gaan doen buiten je restcamp is dan om begrijpelijke redenen niet echt verstandig, tenzij je dit gaat doen met een gewapende ranger die de weg weet en begrijpt wat je wel en met name niet moet doen indien je geconfronteerd gaat worden met het "beestenspul" wat daar in zijn natuurlijke omgeving is.




Een dergelijk exemplaar zoals op de middelste foto zijn we al tegengekomen in precies dezelfde omstandigheden en omgeving, alleen was dat in Hawange park in Zimbabwe ( is een heel stuk groter nog) Dan heb je maar een optie, namelijk achteruit rijden. het alternatief zou namelijk zoals op de eerste foto kunnen gaan uitdraaien. De olifant houd waarschijnlijk niet van het merk Volkswagen, gok ik. 

Het is dus zaak om je aan bepaalde spelregels te houden in dergelijke omgevingen. En hoe omslachtig het wellicht ook kan zijn. De spelregels worden bepaald door de natuurlijke omstandigheden en niet door ons mensen. Daarmee is het gezegd en bepaald.

Op naar deel 4.


   







    

woensdag 25 juli 2012

Voorbereidingen deel 2

In het vorige deel hebben we gesproken over de manier van hoe te reizen naar het zuidelijke deel van Afrika en daarnaast hoe daar dan rond te reizen.

Om eerst een paar handige tips te geven m.b.t. tot de reis, per vliegtuig, daar naar toe het volgende;

Er vanuit gaande dat niet een reisbureau het een en ander voor je gaat regelen, maar dat je dit in eigen beheer gaat doen, zijn er een aantal zaken die uiteraard eerst vooraf moeten worden bepaald.

Allereerst; Hoelang wil je daar zijn en wat en welke gebieden wil perse zien. Kortom, het reisdoel en de tijd die je daarvoor uit wil trekken. Dat bepaald dan ook in de regel de aanvlieg luchthaven. Vervolgens is het dan van belang om vast te stellen of je georganiseerd gaat of op eigen initiatief je reis bepaald.

Nu kennen de meeste van ons veel meer van Zuid -Afrika dan bijvoorbeeld van Namibië, Zimbabwe en Botswana. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Het een en ander komt uiteraard voort uit de geschiedenis die wij als Nederlanders nu eenmaal hebben met Zuid-Afrika. Het beste bewaarde hiervan is uiteraard de taal, het Afrikaans, enorm verwant aan het oud Hollands.

Om hier nu even te voorkomen dat we de complete geschiedenis van Zuid-Afrika gaan weergeven heb ik een link die naar een artikel verwijst wat een goede weergave geeft van het complete verhaal.

http://www.stage-zuid-afrika.nl/geschiedenis-zuid-afrika.html

Voor de liefhebber uiteraard. Wij gaan nu gewoon verder daar waar we gebleven zijn.

We nemen even het voorbeeld van een reis van 2 a 3 weken in Zuid-Afrika en dan niet door een reisbureau als kant en klaar pakket geleverd.

Wat zijn dan zoal de zaken waar je mee te maken krijgt.

1. het regelen van vliegtickets.
2. het huren van een voertuig.
3. een route
4. overnachtingen.

Alle vier bovenstaande zaken regel je gewoon van uit je eigen huis. Internet is dan wel noodzakelijk om te hebben, maar ja, wie heeft dan nu niet tegenwoordig.

Maar voordat je gericht gaat zoeken is het handig om eerst te bepalen of dat je hotels, lodges, of bijvoorbeeld campings wil gebruiken om te overnachten. Alle varianten zijn er overigens volop in alle prijsklassen. Van 5 sterren resorts met alle "toeters en bellen" tot heel eenvoudige campingetjes met maar enkele plaatsjes om te overnachten en dan heel erg basic. Voor iedereen met verschillende budgetten genoeg keus dus. Vervolgens, is het zaak om te bepalen wat je wil zien.







Het verschil in de keuze van het te huren voertuig is dan wel een factor die hier al belangrijk wordt.
Ruim 23 keer past Nederland in Zuid-Afrika. Het is daarom dan ook een te groot land om in 2 a 3 weken volledig te bezoeken. een keuze maken is dan evident. Het meest populaire zijn het Krugerpark in het noordoosten de gehele oostkust en de regio rondom Kaapstad. Als je hier voor gaat kiezen, wat op zich in het geheel geen verkeerde keuze is, reken dan in ieder geval op 3 weken. In het andere geval wordt het een race. De infrastructuur in Zuid-Afrika is zondermeer heel goed te noemen. In dit geval kun je volstaan om met een "normale auto" een dergelijke trip te gaan doen. Ga dan wel middels hotels, resorts of B&B's de overnachtingen regelen. En nogmaals die zijn er vollop. Een hele handige tool om dit bij elkaar te zoeken is om via http://www.wheretostay.co.za/ het een en ander uit te zoeken.

Enkele voorbeelden van "wel aardig"om te blijven overnachten;







Wil je de meer avontuurlijke variant van reizen gaan doen en dus meer uit de bewoonde wereld en de natuur in?  Dan kom je vrij snel uit op een 4x4 voertuig en overnachten op campings. Het ultieme gevoel van vrijheid en midden in de natuur is dan wel heel erg dichtbij.  Als je ervoor zou kiezen om dit in Namibië, Botswana en of Zimbabwe te gaan doen dan wordt het zonder een 4x4 voertuig nagenoeg onmogelijk. De infrastructuur is in deze landen van een geheel andere orde en om dan het natuurlijke te ervaren ben je om het echt goed te doen "veroordeeld tot een 4x4 en campings".

En dan is het bepaald niet uitgesloten dat als je 's morgens uit je Rondawel of tent stapt dit op je gazonnetje aantreft.

Lekker zijn gang laten gaan is dan wel het dwingende advies. Ruzie zoeken met een 3000 kilo zware Hippo, is bij voorbaat een verloren zaak. De meeste dodelijke menselijke slachtoffers zijn namelijk, hoe vreemd het wellicht ook is, ontstaan door een dergelijke "stoeipartij". En let op, je zou het niet zeggen, maar een dergelijk geval haalt met gemak op volle snelheid, een snelheid van 40 km per uur.

Nijlpaarden, schattig om te zien, maar aan de andere kant het meest gevaarlijke dier wat je met gemak tegen kunt komen. De exemplaren die wij aantreffen in onze dierentuinen, zijn in vergelijk met die je daar tegen kunt komen, om het maar eens simpel te zeggen "echte watjes". De in het wild levende variant, simpelweg levensgevaarlijk. 

In het volgende deel gaan we weer vrolijk verder met dit verhaal. 








maandag 23 juli 2012

Voorbereidingen.

We gaan allemaal wel eens op vakantie, in eigen land, op een heerlijke strandvakantie. Een paar dagen, een week, twee of drie zelfs. Soms een stedentripje, of op wintersport, een wandel of fietsvakantie. De mogelijkheden zijn er legio. En zo heeft iedereen wel zo zijn voorkeur van hoe zijn "vrije tijd" op een aangename manier door te brengen. En daar is dan ook helemaal niks mis mee.

Nu kun je je vakantiebestemming in de regel dan ook nog eens op verschillende manieren organiseren, of beter gezegd, laten organiseren. Want dit laatste is in de regel het geval als we eens wat verder van huis gaan naar een land of gebied waar we totaal onbekend mee zijn. De reisorganisatie branche is er dan ook als de kippen bij om kompleet verzorgde reizen aan te bieden. Handig, met name dit. In de regel ook aanzienlijk voordeliger dan om zelf maar van alles en nog wat te reserveren en te boeken.

Alleen, gaat dat bij lange na niet in elke vorm van vakantie vieren op. Zo ook in ons geval. Natuurlijk zijn er via de reiswereld een heel groot scala aan compleet verzorgde reizen te boeken, ook naar het zuidelijke deel van Afrika, geen probleem. Rondreizen van 1,2,3 weken, geen probleem. Echter, een klein smeuïg detail. Je moet dan wel van groepsreizen houden, met een mannetje of 20 a 30 in een bus en van de ene locatie naar de andere worden versleept in een in de regel behoorlijk strak tijdschema. En dat is dan meteen naast het veel te hoge bedrag wat je hiervoor neer mag tellen, iets waar je heel duidelijk maar zin in moet hebben.

Het alternatief; regel het geheel zelf.

Maar dat gaat nogal wat inhouden. En ja, dat is zonder meer waar. Want onvoorbereid en zonder ook maar een plan te hebben in welke vorm dan ook, gaat onherroepelijk voor dikke problemen zorgen.

Een plan is dus noodzakelijk voor het slagen van een dergelijke onderneming. En heel ingewikkeld hoeft dat overigens niet te zijn. Er zijn echter een paar essentiële zaken die je vooraf goed moet "aftimmeren" om zo een "Do it yourself" reis te kunnen maken. Op een verantwoorde manier, wel te verstaan.

Stap 1. bepaal een duidelijk budget gebaseerd op wat je wil zien en meemaken.
Stap 2. ga onderzoeken of dat dit budget afdoende is voor het reisplan.
Stap 3. onderzoek alle alternatieven ( hier kan een hoop geld bespaard worden)

Met het 3 stappenplan hierboven is de basis voor het slagen van een dergelijke reis gelegd en je daarbij aan enkele principes houden, die je zelf bepaald is dan wel het uitgangspunt.

Nu vergeet ik bijna het meest belangrijke van allemaal. Je moet het wel leuk vinden om zoiets dergelijks helemaal zelf te regelen. Als dit bepaald niet het geval is, stap dan gewoon naar een reisbureau en laat hen het regelen.

Je moet er dus wel lol in hebben om het allemaal uit te zoeken. Maar ook dit hoeft tegenwoordig geen probleem te zijn. Lang leve Google, zullen we maar even zeggen. En ja, het is waar. Met het internet kom je overal waar je zijn wilt, kun je met de hele wereld in contact komen en zo dus ook zelf alles organiseren. Maar neem hier dan wel ruim de tijd voor en probeer het niet even op een zaterdagmiddag even snel te regelen.



Een of meerdere weken in Afrika doorbrengen begint, normaliter, op een internationaal vliegveld. En hier is het eerste en daarmee ook een aanzienlijk deel van het budget gemoeid. Maar gelukkig, kun je, wederom via het internet, heel goed shoppen met de verschillende aanbieders van vluchten op het zuidelijk deel van Afrika. Zo ongeveer elke grotere Europese vliegmaatschappij heeft vluchten op Kaapstad, Johannesburg, Windhoek, of Harare. In de regel dagelijks en in sommige gevallen zelfs meerdere keren. Keus genoeg dus, dat dat is dan weer voor ons consumenten "handig". De meest voor de hand liggende vliegvelden om te vertrekken zijn dan Schiphol, Dusseldorf, of Brussel. Rechtstreeks of met een tussenstop. 

Zo vliegen wij van af Schiphol via Heathrow ( London) naar Kaapstad, deze reis. Waarom? Een rechtstreekse vlucht met KLM kan ook. Echter deze is aanzienlijk duurder en zij vliegen overdag. En dat laatste is dan op een dergelijke lange vlucht  weer onhandig. 

Nu is Britisch Airways een vier sterren maatschappij ( KLM heeft er 3) en daarmee nog een hele goede ook. Een tussenstop op London is dan misschien wat onhandig, maar qua tijd maakt het op het totaal niet zo veel ( 1.5 a 2 uur) en het grootste voordeel is dan eigenlijk meer de prijs en de aankomsttijd in Kaapstad ( 08.00 uur) In de avond om 22.30 uur aankomen in Kaapstad met de KLM kost je daarnaast dan ook nog een extra hotelovernachting in Kaapstad. Immers in de avond/nacht gaan rijden met een auto is namelijk geen optie in Zuid-Afrika. Maar dat is een ander verhaal. 

Het begint dus met de juiste vluchten uit te zoeken en het aanbod is enorm, de prijzen overigens ook. Hier valt dan ook veel geld te besparen.

Als we dan in Kaapstad staan begint het verhaal pas goed. Nu hebben wij in dit geval gekozen voor een 4x4 voertuig met 2 zogenaamde rooftop tents op het dak. geschikt voor 4 personen. Een ideaal ding om een tripje van een slordige 6500 km te gaan maken, met name in gebieden waar je met een normale auto niet kan en mag komen. En dat zijn dan ook meteen de gebieden waar al die georganiseerde organisaties nooit kunnen en mogen komen met hun veel te grote en lompe bussen. Dat schept dus opties. 



Veel opties. Volledig uitgerust met alle camping gear er in en er op en aan. En dit is dus in dit geval nu precies de bedoeling van deze reis. Geen hotels, dure resorts of bushtents. En vervolgens vijf weken helemaal je eigen plan en route bepalen en uitvoeren. Volledig onafhankelijk van alles en iedereen. 


Nu hadden we het over voorbereidingen in dit artikel. En ja, in dit geval vergt dit dan ook het nodige daarvan. Vijf weken maar in het wilde weg maar een beetje rond tuffen is niet echt handig, zeer zeker niet in een gebied met woestijnen, bush en ander ongerepte natuur met heel veel wild om je heen. En dit wild kan echt heel wild gaan worden.

Is dat dan niet eng?

Och, als je de juiste maatregelen neemt en je daarbij aan de juiste spelregels weet te houden, is het beslist niet het geval. Spannend dat kan het wel worden. Daarnaast is het niet de eerste keer dat we een dergelijke reis maken. Om het maar eens uit te leggen van "we kennen onze pappenheimers inmiddels". En dat maakt het nodige relatief simpeler om te gaan doen. 

Dit breng ons terug op het benodigde plan. Want of je nu een ervaren reiziger in deze gebieden bent of niet, een plan moet je hebben. Voorbereiden dus, hoe dan ook. De zaken die je onverwachts gaat tegenkomen en dus ook niet gepland, gaan zonder meer toch wel voorbij komen.

Het plan;

zorg voor een auto van een gerenommeerde maatschappij. Betrouwbaar dus. Goedkope alternatieven zijn er ook. Maar met een motor volledig in de soep gedraaid in een gebied uit komen waar geen mens woont, anwb bestaat en ook geen mobiel bereik mogelijk is, is op zijn zachts gezegd, knap onhandig.

En ja, daarnaast kan het onderstaande natuurlijk ook gewoon gebeuren, overmacht heet dat.

De foto is overigens niet in scene gezet. We hebben in Hawange ( Zimbabwe) overigens wel een dergelijke olifanten stier van een slordige 6500 kilotjes recht op ons pad tegemoet zien komen. Ook weer een uitdaging. De olifant heeft overigens gewonnen ( wij moesten achteruit) 



In dit geval, zoals op de foto heb je echter de spelregels niet goed gelezen of begrepen. En dan helpt er weinig, bar weinig zelfs.

Er vanuit gaande dat je wel een aangepast beleid gaat voeren, namelijk dat van de natuur en al zijn mooie maar ook minder gezellige kanten, zou er geen probleem moeten kunnen zijn. En ja, ondanks het hanteren van een juist beleid, moet je toch rekening houden dat hoe goed je jezelf ook gaat voorbereiden er met name in deze mooie gebieden andere zijn die er een geheel andere agenda op na houden. En dan heb je daar dan maar gewoon mee om te gaan, wederom met beleid. Dat hebben we het hier uiteraard over de verscheidenheid aan dieren die je op je pad kunt tegenkomen. In sommige gevallen dan ook letterlijk. Maar daar gaan we het in een later stadium over hebben. 


Er zijn, zoals gezegd, verschillende manieren om dit continent te bezoeken. En ja, een compleet ander klimaat en omgeving zijn zo maar een paar van die zaken waar je rekening mee dient te houden. Als je voor een eerste keer een dergelijk gebied als het Zuidelijke deel van Afrika bezoekt, is het denkbaar dat je geen rekening houd met andere omstandigheden. Een typische zomer en winterperiode zoals wij die hier kennen, kennen ze daar niet. Men spreekt eerder in een nat en een droog seizoen. Dit laatste vergt dan ook, zeker in een nat seizoen, de nodige aanpassingen en voorbereiding. 

Nu is het overigens niet raadzaam om in een nat seizoen te gaan reizen. Dit legt de reiziger de nodige beperkingen op, die het simpelweg lastiger maakt om een mooie reis te kunnen maken. Dit continent kent namelijk nogal wat extreme omstandigheden. Nat is in de regel dan ook echt bakken met water die naar beneden komen en droog is dan ook werkelijk kurk en kurkdroog. De maanden September,Oktober en November zijn de maanden waar het Afrikaanse voorjaar zich laat zien. En dit is wellicht de meest ideale periode om daar te verblijven. 



De Namibische  woestijnen de Namib en Kalahari zijn zo van die gebieden waar het kurkdroog wordt en dan bedoel ik ook echt kurk droog. Daarmee is het niet zo dat je daar niet kunt zijn. Maar speciale zaken zijn er wel voor nodig om zonder problemen door een dergelijk extreem gebied te trekken.

Een van die dingen zijn, maar dat is dan niet zo moeilijk, zorg dat je veel water bij je hebt, zeg maar gerust heel veel. Water bij je hebben is dan een absolute voorwaarde. Zonder voedsel red je het in de regel wel een groot aantal dagen, zonder water zitten is een acuut levensbedreigende situatie.



Al met al, zijn dat zaken waar je dan ook niet mee geconfronteerd wil worden, extreme droogte. Een overvloed aan hemelwater, daar zit je dan aan de andere kant ook niet op te wachten. Dit genereert namelijk weer "uitdagingen" van een geheel andere orde. 

In ons land hebben we een uitstekend wegennet. Niet dat de geasfalteerde wegen in zuidelijk Afrika er gek veel anders uitzien. Maar overwegend gravelwegen en in het andere geval simpele zandpaden zijn er veel en veel meer te vinden. En ja, wil je ergens komen? Dan ben ben je in de regel veroordeeld om ook deze wegen te berijden. Met een hele stevige Afrikaanse regenbui zoals hierboven op die gravel en zandpaden geconfronteerd worden, vergt in ieder geval een 4x4 voertuig om daar zonder noemenswaardige problemen door te komen. Waarbij het onderstaande effect niet is uitgesloten en dat heeft ook wel weer iets speciaals.


Dan is het vervolgens ook wel handig als je over enige ervaring beschikt met offroad rijden in een dergelijk voertuig.

Deze zaken verdienen, zeker zonder ervaring, echt wel de nodige voorbereidingen.

We gaan in een volgend deel verder met dit soort belangrijke zaken, voor nu is het even genoeg.