vrijdag 2 november 2012

Verschillen in welvaart

Zuidelijk Afrika en dan met name Namibië, maar zeer zeker ook Zuid-Afrika zijn de landen van de extreme tegenstellingen tussen rijk en arm. Beide hebben dit ongetwijfeld over gehouden vanuit hun ( koloniale) geschiedenis.

Waren het in Zuid-Afrika, de Nederlanders en Engelsen die in het verleden daar de welvaart hebben gebracht en met name voor zich zelf hebben behouden, zo gebeurde dit in Namibië door de Duitsers en nadat deze na de eerste wereldoorlog Namibië uit werden "geknikkerd" namen de blanke Zuid-Afrikaners het bestuur over en er veranderde niets.

De oorspronkelijke bewoners van beide landen mochten in dienst komen bij de blanken tegen absurde lage vergoedingen. Zo simpel was het. De Afrikaners hebben deze "traditie" gewoon door gezet lang nadat de Engelsen, Nederlanders en Duitsers niets meer te vertellen hadden in beide landen.
Van deze geschiedenis merk je nu nog steeds het nodige. De Apartheid mag dan wel zijn afgeschaft maar het echte kapitaal zit nog steeds daar waar het destijds ook zat, bij de blanken. In hun veelal mooie en hele grote woningen met hoge muren, camera bewaking en prikkeldraad omheinde paleisjes zit men dan veilig.

Ik kan daar maar niet aan wennen, elke keer als ik er ben krijg ik dan toch een onbehagelijk gevoel, voor hen de normaalste zaak van de wereld.

De middenstand en de hoger opgeleide, deze draaien daar de economie, zo simpel is het, niet de politiek. De huidskleur is dan zo ongeveer voor 80% blank of licht getint. Politiek gezien ligt het beduidend anders. Ook hier is een strijd, maar dan meer tussen de zwarte bevolkingen onder elkaar van wie nu de "baas" mag zijn. Waarbij stammen belangen altijd het centrale punt is waardoor andere bevolkingsgroepen de dupe worden. Zuid-Afrika is in een duidelijke ontwikkeling na de vrijlating van Nelson Mandela maar het gaat onherroepelijk nog wel ettelijke generaties duren voordat de welvaart er echt voor iedereen is. Veranderingen gaan namelijk heel erg langzaam. Woningbouw voor de sociale achterstandsgroepen bv gaat nog wel ettelijke tientallen jaren duren voordat deze naar een acceptabel niveau zijn gebracht.

Een paar leuke "hutjes" aan de westkust van Namibië in Walvis baai:


En een paar woninkjes van de wat minder bedeelde: 





Juist, ook dit kom je tegen, leuk of niet, je komt het tegen. Daar komen we natuurlijk niet voor, maar toch, het zet je toch weer aan het denken.

Hierdoor vergeet je simpel heel snel in wat voor een geweldige luxe maatschappij wij in het westen leven en hoe hele grote bevolkingsgroepen daar het maar moet zien te rooien. 

Een paar huizen in een voorstad van Windhoek, Namibië.












Geen opmerkingen: