Geografisch gezien is het inderdaad aan de andere kant van de wereld, de landen Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Het zuidelijk halfrond, zoals dat heet. Deze ligging ten opzichte van ons Nederland heeft daardoor dan ook meteen een tegenstellend seizoenen patroon. Is het bij ons winter, dan daar vanzelf zomer. Met dit verschil, dat je eigenlijk niet kunt spreken van een zomer en winter zoals wij die hier kennen. Eerder een "nat en droog" seizoen. daarnaast zijn het voorjaar en het najaar zoals wij die kennen eigenlijk ook al weer anders. Gezien de enorme omvang van deze landen bij elkaar ( in Namibië alleen al past Nederland al 20 keer in) zijn er dan ook in de seizoenen verschillende gemiddelde temperaturen te noteren. En uiteraard spelen de verschillende hoogtes van de regio's ook een invloed op het temperatuur verloop. Zo is er een hoogte verschil tussen Kaapstad en Johannesburg van een slordige 1100 meter. Kortom; de nodige verschillen in klimaat zijn er te vinden.
Om maar eens en vergelijking te maken, zie de tabel hieronder;
Maar let op, Kaapstad is dan zo ongeveer het meest zuidelijkste stukje Afrika en daarmee relatief het koelste stukje Zuidelijk Afrika. Als je de tabel goed bekijkt is het dan ook niet verwonderlijk dat een grote groep Europeanen, en dan met name die uit het noorden van Europa een tweede woning hebben in deze regio, waarmee ze ons relatief natte en koude klimaat weten te ontvluchten. In de gehele regio kennen we dan ook een typisch woestijn, land en zeeklimaat met al zijn eigenschappen
Buiten het aangename klimaat om zijn er veel meer argumenten te vinden om dit mooie continent te bezoeken. Maar daarover in een ander bericht meer.
De Namib dessert in Namibie, om maar eens een heet en droog stukje Afrika aan te halen;
En geloof het of niet, hier leeft van alles en nog wat. Maar daar komen we later nog op terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten