maandag 9 april 2012

De parken

Talloze zijn er te vinden. In zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe.

Maar als we het over een park hebben, moeten we in dit geval even een paar knoppen omzetten. We hebben het dus duidelijk niet over een park zoals we die uit ons Nederland kennen, zoals het Vondelpark in Amsterdam, of iets wat daar op lijkt. Ook geen pretpark als de Efteling of Hellendoorn.

Een gebied waar de natuur de natuur is en in de meeste gevallen gecontroleerd door de overheid. In enkele gevallen ook niet toegankelijk voor toeristen. Allemaal bedoeld om de fauna en flora te behouden. dus geen gebieden waar wij mensen landbouw, industrie of wat dan ook mogen bedrijven.

In het zuidelijke gedeelte van Afrika kennen we verschillende van deze parken, waarbij het Krugerpark in het noorden van Zuid-Afrika wellicht wel het bekendste is, maar er zijn er meerdere. Grotere en kleinere, daarnaast een verscheidenheid aan particulier opgezette gebieden, met hetzelfde doel. Natuur behoud.

Een van de grotere parken is het "Etosha National Park" in het noorden van Namibië. een gebied bijna net zo groot als geheel België.


In het park zijn een aantal zogenaamde "restcamps" gerealiseerd waar toeristen in de zogenaamde rondavels kunnen overnachten, maar ook kunnen kamperen. Deze restcamps liggen midden in het park en de bekendste zijn Okaukeujo, Halali en Namutoni. Volledig omheind en dus beschermd tegen onverwacht bezoek van wilde dieren, en van alle luxe en comfort voorzien. 


We gaan eens even een kijkje nemen in het park en bij een van deze restcamps, Okaukeujo in dit geval.
                               

                                    

Voor vedere informatie kijk op: http://www.etoshanationalpark.co.za/ 



zondag 8 april 2012

De andere kant

Geografisch gezien is het inderdaad aan de andere kant van de wereld, de landen Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe. Het zuidelijk halfrond, zoals dat heet. Deze ligging ten opzichte van ons Nederland heeft daardoor dan ook meteen een tegenstellend seizoenen patroon. Is het bij ons winter, dan daar vanzelf zomer. Met dit verschil, dat je eigenlijk niet kunt spreken van een zomer en winter zoals wij die hier kennen. Eerder een "nat en droog" seizoen. daarnaast zijn het voorjaar en het najaar zoals wij die kennen eigenlijk ook al weer anders. Gezien de enorme omvang van deze landen bij elkaar ( in Namibië alleen al past Nederland al 20 keer in) zijn er dan ook in de seizoenen verschillende gemiddelde temperaturen te noteren. En uiteraard spelen de verschillende hoogtes van de regio's ook een invloed op het temperatuur verloop. Zo is er een hoogte verschil tussen Kaapstad en Johannesburg van een slordige 1100 meter. Kortom; de nodige verschillen in klimaat zijn er te vinden.

Om maar eens en vergelijking te maken, zie de tabel hieronder;


Maar let op, Kaapstad is dan zo ongeveer het meest zuidelijkste stukje Afrika en daarmee relatief het koelste stukje Zuidelijk Afrika. Als je de tabel goed bekijkt is het dan ook niet verwonderlijk dat een grote groep Europeanen, en dan met name die uit het noorden van Europa een tweede woning hebben in deze regio, waarmee ze ons relatief natte en koude klimaat weten te ontvluchten. In de gehele regio kennen we dan ook een typisch woestijn, land en zeeklimaat met al zijn eigenschappen

Buiten het aangename klimaat om zijn er veel meer argumenten te vinden om dit mooie continent te bezoeken. Maar daarover in een ander bericht meer.  

De Namib dessert in Namibie, om maar eens een heet en droog stukje Afrika aan te halen;  



En geloof het of niet, hier leeft van alles en nog wat. Maar daar komen we later nog op terug. 



zaterdag 7 april 2012

Nieuwe reis 2012

In het najaar van 2012 gaan we wederom een grote reis maken naar Zuid-Afrika en Namibië. vijf weken lang in een 4x4 aangedreven voertuig. Vanaf Kaapstad naar het Noorden van Namibië en weer terug.

Uiteraard komen hier de verslagen van deze trip te voorschijn. voor zover mogelijk live vanuit de verschillende gebieden die we gaan bezoeken, daar waar een internetverbinding mogelijk is.


Ons "hutje" met transportmiddel voor een vijftal weken.


Het "hutje" is echter wel voorzien van het nodige aan luxe;
Toilet, keuken, douche ( in de openlucht) het nodige om op te zitten en aan te eten. En dat allemaal in de open natuur. Spannend? Voor die gene die niet gewent is zich aan te passen aan de fauna en flora om je heen, wellicht ja. En dan is het wel heel erg handig als je de "spelregels" van een verblijf in de natuur goed kent. Zeker in een omgeving, waar met name het "beestenspul" om je heen de normen bepalen. 



En dan is de bovenstaande jongen in de regel niet de makker die voor problemen zal gaan zorgen.

Want eerlijk is eerlijk, er is geen dier in Afrika die zo aandoenlijk kan zijn als een giraffe, op zijn Akrikaans een "kameelpeerd". 





Zuidelijk Afrika

De regio in de wereld waar ik in mijn vrije tijd het liefste verblijf. Het gebied waar mijn vrouw is opgegroeid ( Namibië) en waar mijn schoonfamilie nu woont ( Zuid-Afrika)

Het gedeelte van de wereld waar nog ruimte is om te ademen en het gedeelte van de wereld waar je nog 1 met de natuur kunt zijn.


Dit blog is bedoeld om informatie te verstrekken voor mensen die interesse hebben om dit continent te bezoeken en daarbij handige tips willen ontvangen.
Schroom niet om een bericht te sturen voor informatie, wellicht kan ik je helpen om op een goedkope manier dit continent te bezoeken, met reis adviezen, handige tips, de dingen die je moet gaan zien en de gebieden waar je eigenlijk niet wil komen ( helaas zijn deze er ook).

Ik heb geen commercieel bedrijf, heb ook geen behoefte om op enerlei wijze financieel gewin te halen uit mijn (onze) ervaringen met het reizen door het zuidelijk gedeelte van Afrika. Maar wil graag dingen delen met mensen die geintereseerd zijn in dit gedeelte van de wereld.


De moderne grote steden van Zuid-Afrika, met de ongerepte natuur als achtertuin. De verscheidenheid aan klimaat, de ruimte die je er nog kunt vinden, zijn zo maar een paar van die zaken die het zuidelijk gedeelte van het Afrikaanse continent zo aantrekkelijk maken. 

Steden zoals Kaapstad, Johannesburg, Windhoek in contrast met gebieden als de Karoo, het Krugerpark, de Namib woestijn en de Kalahari. zijn zo maar enkele voorbeelden die hier voorbij gaan komen. 



Maar ook verhalen over de leefgewoontes, van de verschillende mensen die er wonen, hun achtergronden, hun geschiedenis hun toekomstvisie en meer van die zaken die voor ons als Europeanen wellicht vreemd zijn.



Daarbij ook het verschil in het leven in de (moderne Europees ingerichte ) steden en het leven op het "platte land.



Daarnaast hoe al deze verschillende culturen met elkaar hebben leren te leven. De geschiedenis laat ons namelijk zien dat dit in het verleden bepaald niet in overeenstemming was. 


En verder natuurlijk van allerlei zaken die het leven een stuk aangenamer maken.